new.linux.hr [Što je Linux?] [Želim Linux!] [Škola Linuxa] [Dokumentacija] [FAQ]

Imenik Linux distribucija

Odlaskom na web stranice distribucija možete naručiti svoju omiljenu distribuciju. Uobičajena cijena komercijalne distribucije je oko 50 USD + poštarina do vašeg mjesta koja obično iznosi još makar 20 USD. Nekomercijalne distribucije možete dobiti i za ukupno ispod 10 USD. Pogledajte sami:

Debian Distribucija koju dobrovoljno razvijaju njeni korisnici iz cijelog svijeta. Najprikladnija je za poslužitelje, no ima velik izbor softvera pa može poslužiti i na desktopu.
Red Hat Jedna od najpopularnijih distribucija Linuxa. Vrlo dobra za početnike.
Slackware Nekad vrlo popularna distribucija Linuxa, danas se ne preporuča početnicima. Koriste je većinom oni koji žele prije svega puno naučiti o Linux sustavu.
SuSE Ako vam je Red Hat distribucija teška za korištenje - ova distribucija je još lakša.
Mandrake Distribucija namijenjena početnicima, bazirana na Red Hatu i KDE-u.
Caldera Još jedna distribucija s kojom možete gotovo sve učiniti klikanjem po šarenim ikonama i sličicama.
HRID Hrvatska Linux distribucija bazirana na Mandrake Linuxu.
MicroLinux Prva hrvatska Linux distribucija. Nije potrebno reparticionirati disk jer se instalira na FAT particiju. Zauzima oko 20 MB, te možete vidjeti otprilike kako to sve izgleda. Nažalost, nije raspoloživ na CD-u, ali možete ga slobodno skinuti jer je vrlo mala distribucija i laka za instaliranje.
PhatLinux Za PhatLinux također nije potrebno reparticionirati disk jer se instalira na FAT particiju, ali PhatLinux već raspolaže sa X-Windows sustavom, te KDE-om i sličnim software-om. Želite li vidjeti cijelu raskoš Linux-a (istina malo sporiju zbog FAT-a), a ne želite reparticionirati disk - PhatLinux je kao stvoren za vas.
WinLinux Još jedna distribucija kod koje nije potrebno reparticionirati disk jer se instalira na FAT particiju. Zanimljivost u je u tome što se instalira na Windowse i pokrećete Linux iz start menija.

new.linux.hr CopyRight (C) HULK WebTeam.