Prvi Prethodni Sadrzaj Slijedeci

0. Uvod

0.0 Zamolba

Kako pise na prvoj stranici, sva pitanja su dobrodosla. Stvarno sva... osim onih na koje je u ovome KAKO vec odgovoreno. Zato vas lijepo molim: prvo procitajte cijeli tekst, a zatim pitajte. Hvala.

0.1 Sto ima u tekstu

Ovaj KAKO pokriva osnovne stvari pri instalaciji i stimanju Debiana 2.2 iz perspektive potpunog pocetnika i neznalice u Linuxu. Dodani su i primjeri nekih datoteka, te popis korisnih poveznica.

Neki dijelovi mogu funkcionirati i samostalno, ali ipak skrecem pozornost da je tekst (uglavnom) pisan tako da se u kasnijim odlomcima pretpostavlja da ste procitali prethodne. Uzmite to u obzir.

Debian 2.2 Potato moze vam na CD zapeci netko s http://www.linux.hr , ili ja ako mi se javite na e-postu. Nee vas kostati nista; posaljite samo prazne CD-e i postarinu. Nazalost, nemam 2.2r2.

0.1.1. Moje racunalo

Radi usporedbe, moj stroj je K6-III 400, DFI P5BV3+, 192Mb SDRAM, WDC 13.2 Gb, WDC 4.3 Gb, WDC 1.2 Gb (ladica), Teac CDW54E 32x4x4x, AsusCom ISDNLink P-IN100-ST-D, ASUS AGP V3400 TNT 16 Mb, 17" Macom S96D, PS/2, SB Live Value, te Epson Stylus Color 480 SXU USB i LG Scanworks 60a (nazalost, ovaj skener definitivno ne radi na Linuxu). U drugom racunalu imam USR PnP 56k Int i CL SB 16 Vibra (pa ima i dio o ISA karticama), te paralelni Epson Stylus Color 440. Dakle, ako imate nesto slicno i ako malo ili nista ne znate o Linuxu, a htjeli biste ga isprobati, ovaj KAKO vam mozda moze pomoci.

0.2 Zasto je napisan

Zasto se uopce gnjaviti s Linuxom, kad je posve lako nabaviti kopiju najnovijih Windowsa, bilo placajuci sitnis lokalnom piratu, bilo donoseci ih kuci s posla? Na to si pitanje morate sami odgovoriti. Mozda vas smeta da imate nelegalan, ukradeni softver? Mozda se volite zezati s racunalima u slobodno vrijeme? Mozda zelite ispasti faca pred prijateljima? Jedan moj frend kaze: "Cujem da je u zemlji Pingviniji pomalo hladnjikavo, ali su cijene vise nego pristupacne." Obzirom da citate ovaj tekst, vjerojatno znate svoj odgovor.

O samom Linuxu i distribuciji Debian ima mnostvo korisnih informacija na mrezi (npr. na http://www.debian.org/ ), njih cak prilicno i prevedeno na hrvatski jezik, primjerice gotovo sve o instalaciji i podesavanju sustava. Dokumentacija o instalaciji na hrvatskom nalazi se i na prvom Debian CD-u, u direktoriju /install/doc/hr . Ali citajuci te tekstove, koliko god se njihovi autori i prevoditelji trudili uciniti ih pristupacnim i razumljivim, meni se cini da svi ipak manje ili vise svjesno pretpostavljaju da citatelj kojemu se obracaju vec mnogo stvari zna - o Linuxu, o programiranju ili o racunalnoj elektronici uopce. Pa mi je palo na pamet napisati ovako nesto, ovakav jedan podsjetnik, ovakav jedan KAKO za neznalice, gledajuci i opisujuci cijelu stvar iz vlastite perspektive, perspektive pocetnika u Linuxu.

Naravno, zato je posve moguce da sam neke stvari kazao ili opisao krivo, ili vjerojatnije, uz nedovoljno razumijevanje. Iskusni linuksas sigurno ce se i nasmijati, bude li htio citati. Medjutim, sve sto ovdje navodim meni radi, pa postoji prilicna vjerojatnost da ce i vama. Uz puno truda i nesto srece.

0.2.1 Zasto bas Debian

Evo nekoliko dobrih razloga:
- jer je najstabilniji i najvjerniji tzv. GNU filozofiji;
- jer ga koristi NASA;
- jer ste culi da svi pravi hakeri vrte Debian;
- jer nemate pri ruci Mandrake distribuciju;
- jer ste osoba koji obozava bol i patnju.

Vecina linuksasa u Hrvatskoj koristi distribuciju Red Hat , hvaleci je kao najjednostavniju za instalaciju i podesavanje i time najbolju za novake. Jednom sam nakon raznih zapinjanja u Debianu sav isfrustriran pokusao instalirati RH s nekog PC Chipovog CDa (mislim da je bio 5.2), ali me njegov program za particioniranje disk druid odbio. Rekao sam mu sto da napravi, ali je on imao neke svoje ideje i zabrljao mi je sve particije redom, ukljucujuci i one s Windowsima. To je bio kraj mog zanimanja za RH. Moguce je da sam nesto pogrijesio, ali mi se to nikad nije dogodilo s Debianovim cfdiskom.

Da skratim: ako vam je do jednostavnosti i ljencarenja (iako ne onakvog kao na Windowsima), odgovor je Mandrake. Stvar se temelji na RH distribiciji, ima graficku instalaciju na hrvatskom, prepoznat ce vam i konfigurirati sav hardver ukljucujuci tu i ISDN karticu i podici vam KDE po defaultu - i to na hrvatskom. Ako vam je do muke, jada i ucenja, eto vam Debian.

0.2.2 Sto se podrazumijeva

Kao prvo, da koliko-toliko vladate engleskim jezikom. Kao drugo, da u konkretnom slucaju napisete tocno ono sto pise da napisete. U Linuxu je ispravna sintaksa iznimno vazna. Ako iza neceg napisanog/drugacijim-fontom/stoji/zarez , ili kad na kraju nekog redka pise nesto kao /dev/pitajboga/s/tockicom . tada kada budete prepisivali, nemojte napisati niti zarez, niti tockicu, moze? S druge strane, ako vidite da ispred imena neke datoteke stoji tockica, primjerice .bashrc , to nije greska vec se ta prokletinja, vjerovali ili ne, stvarno tako zove.

0.2.3 Velika i mala slova u Linuxu

Za razliku od DOSa i Windoza, u Linuxu su Kruno, kruno, KRUNO i KrUnO cetiri posve razlicite stvari. Stoga jos jednom: povedite racuna o tocnom pisanju, jer vas banalna greska moze kostati vremena i zivaca. Mene jest.

0.2.3.1 Gdje su "nasa slova"

Evo ih: 澩Ʈ, kodna stranica iso8859-2. Vidite li ih? Super, sigurno citate KAKO iz Windoza :-) . Ovdje ih nece biti dok ne prodjemo dio o njihovom stimanju u Debianu.

0.3 Ograda

Kako to vec ide: ne mogu preuzeti bilo kakvu odgovornost za bilo sto sto se dogodi vasem racunalu, vasim zivcima, vasoj zeni, vasoj macki ili bilo cemu drugom radi uporabe ovog KAKO-a. Zato se sjetite na sigurno spremiti sve svoje vazne podatke prije no sto zapocnete.

Ovaj Debian 2.2 KAKO za neznalice podlijeze standardnoj LDP licenci.Prvi Prethodni Sadrzaj Slijedeci