Prva  Prethodna  Sadrzaj  Slijedeca

0. Uvod

0.0 Zamolba

Kako pise na prvoj stranici, sva pitanja su dobrodosla. Stvarno sva... osim onih na koje je u ovome KAKO vec odgovoreno. Zato vas lijepo molim: prvo procitajte, a zatim pitajte. Hvala.

0.1 Sto ima u tekstu

Ovaj KAKO pokriva osnovne stvari pri instalaciji i stimanju Debian GNU/Linuxa 3.0 Woody iz perspektive pocetnika i neznalice. Dodani su primjeri datoteka i popis korisnih poveznica. Neki dijelovi mogu funkcionirati i samostalno, ali ipak skrecem pozornost da je tekst pisan tako da se u kasnijim odlomcima najvecim dijelom pretpostavlja da ste procitali prethodne. 

Debian 3.0 Woody moze vam na CD zapeci netko s http://www.linux.hr , a mogu i ja. NeŠe vas kostati nista, posaljite mi 7 pripadajuŠih praznih CD-ova i povratnu postarinu i vas je.

0.1.1. Moje racunalo...

...sastavljeno je od Epox 8KRA2+, AMD Athlon 1.4 TBc, 512 Mb DDR, Seagate 40 Gb, Maxtor 60 Gb, NEC DVD±RW ND-3500AG, WDC 4.3 Gb (ladica), AsusCom ISDNLink P-IN100-ST-D, Abit R9600XT 256MB VIO, 17" Macom S96D, opticki PS/2, SB Live Value, te Epson Stylus Color 480 SXU USB i LG Scanworks 60a (nazalost, ovaj skener definitivno ne radi na Linuxu). Donedavno sam imao Sony DVD±RW i staru Gainward nVidija GF2 MX400 karticu, a u KAKO-u za Potato i drugaciju konfiguraciju, svojedobno i s USR PnP 56k Int i CL SB 16 Vibra i paralelnim Epsonom Stylus Color 440. Dakle, ako o Linuxu znate malo ili nista, a htjeli biste ga isprobati, ovaj KAKO vam mozda moze pomoci.

0.2 Zasto je napisan

Zasto se gnjaviti s Linuxom, kad je lako nabaviti najnovije Windowse, bilo placajuci sitnis lokalnom piratu, bilo donoseci ih kuci s posla? Na to si pitanje morate sami odgovoriti. Mozda vas smeta imati nelegalan, ukradeni softver? Mozda se volite zezati s racunalima u slobodno vrijeme? Mozda zelite ispasti faca pred prijateljima? Jedan moj frend davno je rekao: "Cujem da je u zemlji Pingviniji pomalo hladnjikavo, ali su cijene vise nego pristupacne." Obzirom da citate ovaj tekst, vjerojatno znate svoj odgovor.

O samom Linuxu i distribuciji Debian ima mnostvo korisnih informacija na mrezi (npr. na http://www.debian.org/ ), njih cak prilicno i prevedeno na hrvatski jezik, primjerice gotovo sve o instalaciji i podesavanju sustava. Ali za razliku od Potatoa, dokumentacija o instalaciji Woodyja na hrvatskom ne nalazi se na prvom Debian CD-u, u direktoriju /install/doc/hr . Nema je. Zasto? Ne pitajte mene.

U svakom slucaju, rijetko ce tko zanijekati da je dokumentacija o Linuxu prekomplicirana i naimjenjena naprednijim korsnicima. Sto puta mi je "digla tlak", jer unatoc citanju i citanju nista nisam mogao skuziti. Zato sam napisao ovako nesto - jedan podsjetnik, jedan KAKO za neznalice, govoreci iz perspektive pocetnika u Linuxu.

Iz istoga razloga je posve moguce da sam neke stvari kazao ili opisao krivo, ili vjerojatnije, uz nedovoljno razumijevanje. Iskusni linuksas sigurno ce se i nasmijati bude li htio citati, ali ono sto ovdje navodim kod mene radi, pa postoji prilicna vjerojatnost da ce i kod vas. Uz puno truda i nesto srece.

0.2.1 Zasto bas Debian

Evo nekoliko dobrih razloga:
- jer je najstabilniji i najvjerniji tzv. GNU filozofiji;
- jer ga koristi NASA;
- jer ste culi da svi pravi hackeri vrte Debian;
- jer nemate pri ruci Mandrake ili Suse distribucije;
- jer ste osoba koji obozava bol i patnju.

Ako vam je do jednostavnosti i ljencarenja, odgovor je Mandrake. Stvar se temelji na ugasloj Red Hat distribuciji, ima pravu graficku instalaciju na hrvatskom, prepoznat ce vam i konfigurirati sav hardver i podici vam GKS (GUI) - na hrvatskom. Ako vam je do muke, jada i ucenja, eto vam Debian.

0.2.2 Sto se podrazumijeva

Kao prvo, da koliko-toliko vladate engleskim jezikom. Kao drugo, da u konkretnom slucaju napisete tocno ono sto pise da napisete. U Linuxu je ispravna sintaksa iznimno vazna. Ako iza neceg napisanog/drugacijim-fontom/stoji/zarez , ili kad na kraju nekog redka pise nesto kao /dev/pitajboga/s/tockicom . tada kada budete prepisivali, nemojte napisati niti zarez, niti tockicu. S druge strane, ako vidite da ispred imena neke datoteke stoji tockica, primjerice .bashrc , to nije greska vec se ta prokletinja, vjerovali ili ne, stvarno tako zove.

0.2.3 Velika i mala slova u Linuxu

Za razliku od DOSa i Windowsa, u Linuxu su Kruno, kruno, KRUNO i KrUnO cetiri posve razlicite stvari. Stoga jos jednom: povedite racuna o tocnom pisanju, jer vas banalna greska moze kostati vremena i zivaca.

0.2.3.1 Gdje su "nasa slova"

Evo ih: ╣­ŔŠżęđ╚Ă«, kodna stranica iso8859-2. Vidite li ih? Super, sigurno citate KAKO iz Windowsa :-) . Ovdje ih nece biti dok ne prodjemo dio o njihovom stimanju u Debianu.

0.3 Ograda

Kako to vec ide: ne mogu preuzeti bilo kakvu odgovornost za bilo sto sto se dogodi vasem racunalu, vasim zivcima, vasem bracnom drugu, vasoj macki ili bilo cemu drugom zbog uporabe ovog KAKO. Prepusteni ste sebi 100%. Zato se sjetite na sigurno spremiti sve svoje vazne podatke prije no sto zapocnete.

Ovaj KAKO za neznalice podlijeze GNU Free Documentation licenci.


Prva  Prethodna  Sadrzaj  Slijedeca